Betrekkingen tussen de DDR en de Sovjet-Unie

30 juni 1947
In de Russische bezettingszone van Duitsland wordt de 'Vereniging voor de studie van de sovjetcultuur' opgericht. Het is de voorloper van de massaorganisatie voor Duits-Russische vriendschap (DSF). Ook megaprojecten in de bouw, zoals de Stalinallee (eerste steenlegging in 1952) moet de nauwe banden tussen de DDR en de Sovjet-Unie benadrukken.

22 augustus 1953
De hoge oorlogsbetalingen en de demontage van fabrieken door Moskou trekken een zware wissel op de economie van de DDR. De Sovjet-Unie ontheft de DDR met ingang van 1 januari 1954 van alle nog openstaande verplichtingen tot herstelbetalingen.



14 mei 1955
In de Poolse hoofdstad Warschau ondertekent de DDR samen met de Sovjet-Unie en zes andere Oost-Europese landen een gemeenschappelijk defensiepact. Die militaire bondgenootschap moet een tegenwicht voor de NAVO zijn. Met de ondertekening van het Warschaupact geeft de DDR de Sovjet-Unie het recht troepen op haar grondgebied te stationeren.



12 juni 1964
De president van de staatsraad, Walter Ulbricht, en de Russische premier en partijleider Nikita Chroesjitjov komen in Moskou een vriendschapsverdrag overeen. Hierin staan wederzijdse hulp in militaire aangelegenheden en samenwerking op econmisch gebied en in de buitenlandse politiek centraal.



7 oktober 1989

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de DDR brengt sovjetleider Michail Gorbatsjov een officieel staatsbezoek aan het land. Hij roept zijn Oost-Duitse collega Honecker op om in het kader van 'glasnost' en 'perestrojka' ook in eigen land hervormingen door te voeren. Honecker weigert en korte tijd later komt er een einde aan zijn regime en aan de DDR zelf.